Eilinen päivä meni ruoanlaiton merkeissä. Toki olisi pitänyt siivotakin, mutta siivousfiilis puuttui. Siivotaan sitten tänään.

Eilen laitoin lounaaksi kvinoa-paellaa, josta tuli todella hyvää. En ole ennen varmaan kokeillutkaan savutofua, mutta tämä oli rakkautta ensi silmäyksellä. Resepti tähän ruokaan löytyy Marianne Kiskolan Papu, porkkana ja hillopulla-keittokirjasta.

Heti kohta lounaan jälkeen iski fiilis, että raparperipiirakkaa on saatava päiväkahville. Kananmunat oli loppu, joten piti löytää munaton resepti. Kaarina Roinisen Maan Mauniot Maut-keittokirjasta löytyi marjapiirakkaresepti, jota sitten aika reippaasti sovelsin. Tässä minun tuunaamani ohje:

 

RAPARPERIPIIRAKKA

1,5 dl mascobado-luomutäysruokosokeria (muutakin sokeria voi käyttää)

3 dl luomuvehnäjauhoja

1 tl soodaa

0,75 dl turkkilaista jugurttia

0,75 dl luomumaitoa

150 g sulatettua voita

Raparperinpaloja sopiva määrä, ehkä noin 4 dl ja valkoista luomusokeria sekä vaniljasokeria

 

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sula voi, turkkilainen jugurtti ja maito. Sekoita nopeasti. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan, ripottele raparperit päälle ja pinnalle vielä tavallista sokeria ja ripaus vaniljasokeria. Paista 225 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.

 

Tästä piirakasta tuli melko tumma, johtuen mascopado-sokerista, joka on herkullista täysruokosokeria. Pääkaupunkiseudulla tätä herkkua saa ainakin Ruohonjuuresta.

Iltapäivällä kävimme Ikeassa ostelemassa kaikkea pientä tarpeellista ja sitten olikin jo kiire laittamaan päivällistä.

Päivälliseksi laitoin Tijuanan täytettyjä tortilloita, joihin tuli tofutäyte, sipulipaprikatäyte, tomaattikastike ja vielä tofukastike pehmeästä tofusta. Miesväellä paistettiin luomunaudanjauhelihaa perinteisellä tacomausteella maustettuna. Tortillat olivat herkullisia. Vihdoinkin löytyi hyvä kasvistortillaresepti! Ensi kerralla kyllä taidan tehdä lisäksi avokadosta vihreän kastikkeen. Kasvistortilloiden resepti löytyy Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen Tofu-keittokirjasta.

Tänä aamuna päätin tehdä itselleni aamiaiseksi pirtelön sunnuntain kunniaksi.

 

SUNNUNTAIAAMUN PIRTELÖ

1 dl puolukoita (tai muita pakastimestä löytyviä marjoja)

1 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl pellavansiemeniä

1 rkl hunajaa

0,5 dl kauranleseitä

ruokalusikalla reilu kasa turkkilaista jugurttia

loraus kauramaitoa

 

Kaikki sekaisin sauvasekoittajalla ja eikun juomaan.

 

Tänään siivotaan ja käydään ruokakaupassa täydentämässä varastoja. Minulla ei olisi tälle päivää ruoanlaittovuoroja, mutta saattaahan olla, että innostun illalla laittamaan huomiselle suunniteltua juureskiusausta jääkaapista löytyvistä juureksista.

Minulle on tullut suoranainen intohimo ruoanlaitosta. Rakastan tuoreita, luomulaatuisia kasviksia ja nautin niiden käsittelystä. Minusta on ihanaa laittaa ruokaa hyvistä raaka-aineista ja tunnen, kuinka niistä saa elinvoimaa eri tavalla kuin kaupan eineksistä, jotka sisältävät paljon lisäaineita ja raaka-aineistakaan ei oikein tiedä, mistä ne ovat kotoisin.