Niin sitten lapsista ja minusta tuli partiolaisia. Kypsyttelen tätä ajatusta partiolaisuudesta ja lueskelen nettisivuja. Partioaate vaikuttaa oikein hyvältä.

Ainut, mitä etsin sivulta pelon sekaisin ajatuksin, on uskonnollisuus. Minä en halua kuulua mihinkään uskonnolliseen liikkeeseen, koska minulla on niistä valitettavan huonoja kokemuksia. Minua ahdistaa kaikenlaiset uskonnolliset kaavat, joihin ihmiset yritetään väkipakolla tunkea. Kävihän minunkin lapseni seurakunnan kerhossa ja se oli tosi hyvä juttu. Ei minulla ole sitä vastaan, että lapsille kerrotaan kristinuskosta tai ylipäätään mistään uskosta. Mutta siinä vaiheessa, kun aletaan aivopesulinjalle, että vain tämä on oikea, nousee karvat pystyyn. No, onneksi tätä ei taideta partiossa harrastaa. Kyllä jossain puhutaan jumalaan luottamisesta, mutta ei siitä sen enempää. Jokainen voi varmaan määritellä jumalansa itse, kehen luottaa. Mutta partioaate vaikuttaa oikein hyvältä! Olen pähkäillyt näitä lastenkasvatusongelmia ja lainasin tänään pari kasvatusopastakin. Partion periaatteet ovat oikein hyviä. Tässä lainaus Suomen partiolaisten sivuilta:

Mitä partio on?
Partio on vastavoima "Miks mun pitäis?" ja "Ei kuulu mulle!" -asenteille.
Partiossa välitetään ja muutetaan välittäminen käytännön teoiksi.
Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa.
Ohjelmassa on tärkeää, että saa tehdä itse. Siihen osallistuvat pienimmätkin partiolaiset: vastuun antaminen nuorille on partion perusidea.
Partioon kuuluu seikkailua ja elämyksiä, jotka kasvattavat tervettä luottamusta omiin kykyihin. Ryhmässä oppii toisaalta myös, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea eikä ole olemassa parasta partiolaista.

Mitä partiossa tehdään?
Partiossa opitaan käden ja mielen taitoja:
Liikutaan luonnossa kävellen, hiihtäen, kiiveten, meloen ja purjehtien.
Osataan ensiapua ja osallistutaan pelastuspalvelutyöhön.
Tunnetaan maamerkit ja yövytään tulilla.
Tehdään ympäristönsuojelu- ja kehitysapuprojekteja.
Partiossa kymmenvuotiaat kokoavat hätäapupaketin pakolaislapselle ja keittävät perunoita metsässä.
Partiossa aikuisetkin leikkivät ja laulavat.

Voisi siis kuvitella, että partioharrastus tukisi lasten kasvatusprojektia ja ehkä se opettaisi minullekin jotain uutta toimiessani ryhmän ohjaajana. Sitä paitsi tällaiselle vihreään ja vasemmalle päin kallistuneelle ihmiselle luonnossa toiminen ja toisista välittäminen on oikein oivallista toimintaa.