Tänään oli sitten rottahäkin siivouspäivä. Minä en pidä siivouspäivistä, en myöskään rottahäkin siivouspäivistä. Kylpyhuoneessa isoa häkkiä pyöritellessäni ja ährätessäni sen kanssa, mietin taas olisiko koira helpompi lemmikki? Mutta mitäpä sitä ei tekisi lastensa takia. Rotat ovat kuitenkin tällä hetkellä niitä harvoja lemmikkejä, joita meidän on ihan oikeasti mahdollista pitää elämän menemättä turhan hankalaksi.

Rottahäkkiä harjatessani tuli englanninkielinen lause mieleen: "What's the use to wash cage outside when shit is inside?" Tosiaan, rottahäkki on likaisempi sisäpuolelta kuin ulkopuolelta. Ja juuri se sisäpuolelta pesu on tietysti hankalinta. Tästä pääsin filosofiseen pohdintaan, miten yleensäkin on helpompi korjailla ulkopuolta kuin sisäpuolta... Voi soveltaa niin moneen asiaan.

Minun pestessäni häkkiä rotat saavat vilistää vapaasti. Tosin olen sulkenut niiltä muutamia ovia, jotta rottien etsintä siivouksen jälkeen olisi edes hieman helpompaa. Vohveli on rotista ihmisrakkain ja se kävi vähän väliä kurkkimassakin mitä minä teen. Kaksi muuta sankaria huitelivat omia menojaan.

Yhdessä vaiheessa aloin sitten kaivata Lakritsia, tuttavallisesti Lakua, ja Taatelia. Laku on seikkailija ja Taateli juoksee aina Lakun tai Vohvelin perässä. Ei meinannut löytyä rottia. Sitten kuulin kaapista rapinaa ja siellähän Laku olikin. Taatelia ei kuitenkaan näkynyt. Laitoin kaapin oven kiinni ja menin. Vähän ajan päästä kuitenkin kurkistin sinne uudelleen ja siellähän se viimeinenkin siimahäntä oli. Kyseisessä kaapissa on vaatetanko ja banaanilaatikoita, sekä tietysti hirveästi vaatteita. Taateli oli piiloutunut johonkin banaanilaatikoista.

Tämän kaappiepisodin jälkeen unohdin asian. Ajattelin, että kaappi oli unohtunut auki. Mutta kohta näin Lakun taas puuhissa. Se meni kaapin oven alle ja kampesi pienillä tassuillaan kaapin oven auki, tällä kertaa oli vaatehyllykaappi vuorossa, ja sitten taas mentiin! Tämä onneton rotta osaa aukoa kaappeja. Nyt kävikin vahtiminen taas astetta vaikeammaksi.

Lakritsikin keksi myös Vohvelin lempihomman, nimittäin sängyssä möyrymisen. Vaihdoin juuri tänään puhtaat petivaatteet, enkä olisi halunnut päästää sinne rottia peuhaamaan. Valitettavasti helpommin sanottu kuin tehty... Kyllähän rotan sieltä sängystä pois saa, mutta millä estää sitä menemästä takaisin?

141491.jpg