Nykyään kesyrottiemme häkki sijaitsee olohuoneessa ja ulkoiluttaminen tapahtuu yksinkertaisesti häkin luukku avaamalla. Rotat saavat tulla ulos häkistä ja mennä takaisin mielensä mukaan.

Vohveli on meidän rotista seurallisin ja touhukkain. Aina valmiina ulkoilemaan. Aamuisin tosin Vohveli on melko aamu-uninen. Silmät sikkarassa katsoo, että joko on aamu ja antakaa minun vielä nukkua-ilmeellä. Muuten Vohveli on todella virkeä otus ja aina paikalla, missä tapahtuu. Öisin repii innolla paperia ja metelöi, niin että joudun usein laittamaan makuuhuoneen oven kiinni, jotta saisin nukkua.

Viime aikoina tuo Vohvelin pelottomuus on aiheuttanut erinäisiä vaaratilanteita. Eräänä päivänä Vohveli pyöri jaloissani keittiössä ja oli vaarassa jäädä jalan alle. Jotenkin kai jäikin alle, kun vinkaisi kovasti yhtäkkiä. Onneksi ei siitä syntynyt sen suurempia ruumiillisia tai sielullisia vammoja. Ei edes jaksanut olla loukkaantunut minulle. Seuraavana päivänä Vohveli törmäsi lastenhuoneeseen, kun poikani oli laittamassa ovea kiinni. Raukka jäi oven väliin jotenkin ja taas vinguttiin. Tästäkin selvittiin säikähdyksellä.

Eilen sitten tapahtui uusi onnettomuus. Illalla etsiskeltiin Vohvelia häkkiin laitettavaksi, kun alkoi meidän nukkumaanmenoaika lähestyä uhkaavasti. Vohvelilla ei tietenkään ole nukkumaanmenoaikaa. Yleensä Vohveli kiehnää siellä, missä on ihmiset. Siksi ihmettelimme, kun rottaa ei näy missään. Muihin huoneisiin se ei ollut voinut päästä, kun ovet oli kiinni ja kukaan ei ollut poistunut olohuoneesta. Rottaa ei löytynyt mistään vakiopiiloista. Aloimme huolestua. Kun kaikki olimme oikein hiljaa (paitsi tiskikone, joka jyskytti hermostuttavasti), kuului jostain pientä piippausta. Emme kuitenkaan osanneet paikallistaa ääntä. No, rottaa ei löytynyt, ei millään. Sanoin lapsille, että söisivät iltapalansa ja etsimme sitten lisää. Ehkä Vohveli tulee itse piilostaan siihen mennessä. Poikani meni jääkaapille ja yllätys, siellä Vohveli oli jääkaapiin alaosassa maistelemassa salaattia. Rottaparan häntä ainakin oli jääkylmä. Toivottavasti ei vilustunut siitä pahemmin. Tämä taas todistaa, että rotat liikkuvat valonnopeudella. Lapset oli käyneet jääkaapilla aiemmin, mutta eivät olleet huomanneet rotan livahtamista sisään.

Tässä vielä ennenkin nähty kuva Vohvelista:

311116.jpg