Minä rakastan eläimiä ja kaikenlaisia muita maan eläviä kukkasia myöten. Olen saanut huomata aikojen saatossa, että kaikki kanssaihmiset eivät rakasta aivan yhtä paljon.

Lapsena keräsin kimalaiset ja muut pörriäiset vesisaavista ja pelastin ne näin julmalta hukkumiskuolemalta. En ole koskaan tajunnut, että kimalaisia pitäisi pelätä. Nehän ovat mitä hurmaavimpia pulleita ja rauhallisia pörriäisiä. Niiden julmat ampparisukulaiset kyllä saivat minun puolesta hukkua vesisaaviin. Tosin saatoin niitäkin joskus hempeämielisyydessäni pelastaa. Mutta kimalaiset ovat ehdottomasti lempipörriäisiäni.

3 litran vetoisessa Ilves-tölkissä minulla asui yhden kesän verran kotilofarmi, jonka olin onkinut lähiojasta. Kotilot elelivätkin tyytyväisinä kera jonkin oudon heinännäköisen vesieliön kanssa siihen asti, kunnes ajattelin muuttaa ne sisätiloihin. Siitä ei kotilot tykänneet, vaan ottivat ja kuolivat.

Eräs kesä rakensin samaiseen tölkkiin, tai ainakin samannäköiseen, muurahaispesää. Valitettavasti en onnistunut kuningattaren löytämisessä, joten projekti jäi hieman kesken ja päätin jonkin ajan päästä vapauttaa muurahaiset takaisin luontoon. Äitiä vähän arvelutti, josko muurahaiset olisivat karanneet huoneeseeni keskellä yötä. Mutta mihinkäs ne tölkistä?

Serkkutytöt vein eräs kesä katsomaan sisiliskoja, kun en muutakaan keksinyt tuntemattomien sukulaisten viihdyttämiseksi. Serkut olivat ilmeisesti lievästi järkyttyneitä. Heidän mielestään sisiliskoissa ei ollut mitään somaa.

Sammakkojen bongailu kuului myös kesäharrastuksiini nuorempana.

Jokainen blogini lukija jo tunteekin rottatyttöni. Useimmat ihmiset vain kauhistelevat, miten lemmikkinä voi olla rottia. Yleensä kuitenkin lemmikkini nähtyään mielipiteet hieman lievenevät. Ei ne rotat kovin rumia ja pelottavia olekaan.

Olen luullut, että vaikka ihmiset eivät pitäisi kimalaisista, muurahaisista taikka matelijoista, niin ainakin koiranpennuista kaikki pitävät. Turha luulo. Enimmäkseen olen saanut kommentteja pissaisista lattioista ja sadekelillä lenkkeilystä. Totta nekin, mutta eihän siinä ole koko totuus! Sitä paitsi raitis ilma on terveellistä ja lattiallepissaamiskausi ei kestä ikuisesti.

Lopuksi todettakoon, että ei siinä vielä kaikki, että ihmiset eivät pidä mistään eläimistä, ei edes koirista. Jotkut ihmiset eivät pidä edes lapsista. Taikka erivärisistä tai -kielisistä ihmisistä. Tai mistään muusta heidän näkökulmastaan erilaisesta. Sääliksi käy sellaisten ihmisten kapeaa näkökenttää. Heiltä jää niin paljon näkemättä.